Financieel online


Gratis offerte
offerte nederland
 
online afsluiten caravanverzekering
 
online afsluiten kampeerautoverzekering
 
on line wagenverzekering
 
nieuwpoort hypotheek
 
taxatateur Ridderkerk
 
online afsluiten bruiloftverzekering
 
 
 

Welkom op Financieel online,
rubriek zwangere honden

 

zwangere honden nieuws:

Jeugdliteratuur

From Sterwiki

Jeugdliteratuur is literatuur die in hoofdzaak kinderen (tot 12 jaar) en jongeren (vanaf 12 tot 18) aanspreekt en in de meeste gevallen speciaal voor hen is geschreven.

De onderwerpen in kinderboeken hebben veelal betrekking op de belevingswereld van kinderen. Verder wordt gecommuniceerd in simpele taal, worden veel afbeeldingen gebruikt en zijn soms materialen verwerkt die specifiek aanvoelen.

Table of contents
1 Classificatie van jeugdliteratuur
2 Historie
3 Het belang van jeugdliteratuur

3.1 Literatuur per leeftijdsfase

3.1.1 Zwangerschap
3.1.2 Baby's
3.1.3 Boxpeuters
3.1.4 Peuters
3.1.5 Kleuters
3.1.6 Eerste lezers
3.1.7 Verkenningsleeftijd
3.1.8 Jeugdliteratuur

4 Auteurs
5 Zie ook
6 Externe Links

Classificatie van jeugdliteratuur

Kinder- en Jeugdliteratuur worden vaak tesamen vermeld, hoewel er binnen deze leeftijdsgroep (van 0 tot 18) een hele psychologische -en taalontwikkeling plaats heeft.

Het onderscheid tussen kinderliteratuur, jeugdliteratuur en literatuur is niet altijd even duidelijk. Schrijvers als Anne Provoost, Ed Franck en Bart Moeyaert kunnen vaak onder alle drie ingedeeld worden. Het soort emotioneel inlevingsvermogen dat je nodig hebt om hun boeken te begrijpen put zowel uit de kinder -, jeugd - als volwassen periode.

Historie

De oudste Nederlandse kinderboeken heten 'hanenboekjes'. Deze boekjes waren bedoeld om te leren lezen. Er stonden alfabetten in, verschillende soorten letters en gebeden. De boekjes begonnen altijd met een plaatje van een haan, om kinderen aan te sporen vroeg op te staan en naar school te gaan. Het oudste kinderboek dat de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bezit, stamt uit 1521.

Hieronymus van Alphen was de eerste Nederlandse schrijver die speciaal voor kinderen schreef. Zijn vers 'Jantje zag eens pruimen hangen als eieren zo groot' uit 1778 was erg opvoedend. In de vorige eeuw kwamen er ineens ook boeken over 'stoute kinderen', zoals Piet Smeerpoets, Kruimeltje en Pippi Langkous.

Het belang van jeugdliteratuur

Elke leeftijd zijn boek

Lezen is een avontuur, zowel voor kinderen, ouders als grootouders. Afzonderlijk en met elkaar. Dat kan met klassiekers, namen die als een klok klinken in deze context : Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren en Roald Dahl. Astrid Lindgren met haar Pippi Langkous, Roald Dahl met Sofie & de GVR en Annie M.G. Schmidt met Put en de Petteflet.

Aan het geluk of het ongeluk van je kind kan je niet zoveel doen. Je kunt hem laten zien waar hij troost kan vinden als hij bedroefd is en vreugde en schoonheid als hij het leven saai en triest vindt. Je kunt hem vrienden geven die hem nooit in de steek laten ... ja, je kunt hem de weg naar het boek wijzen. En het moet nu gebeuren. Nu, zolang hij of zij zes of acht of tien of twaalf is. In die tijd moet het gebeuren. Daarna is het te laat. Te laat om de weg te vinden die naar het allergrootste avontuur leidt ... (Astrid Lindgren)

Literatuur per leeftijdsfase

In Das Märchen und die Fantasie des Kindes verbond Charlot Bühler (1893-1974) de leeftijd met verschillende leesfasen. Tegenwoordig houdt men meer rekening met de emotionele ontwikkeling van het kind. De ouders zijn het die hun kind volgen en weten welk niveau het heeft.

Zwangerschap

Van in de baarmoeder begint de taalontwikkeling en het gevoel voor ritme. Zwangere vrouwen die zingen en/of ritmische oefeningen doen en/of rijmen merken achteraf dat het kind daar wel bij vaart.

Baby's

Voor de baby's zijn er bakerrijmpjes waarbij ritme, klank, rijm, woord en beweging centraal staan. Deze rijmpjes zijn de voortzetting van de schommelwieg. Ze stimuleren de ontwikkeling en het gevoel voor taal. Het ritme en de warmte van de stem van moeder en/of vader zijn het belangrijkst. Miep Diekman met Wiele wiele stap (vanaf 2 jaar), Geert De Kockere's Een fluitje van zilver en A.M.G. Schmidt 's Ik ben lekker stout (voor oudere peuters) zijn voorbeelden.

Boxpeuters

Vanaf 6 maanden verkent de baby met hand en tand de wereld, en dus ook de boekjes die hij vastgrijpt. De baby leert hand - en vingerbewegingen. De boxpeuter leert bewegen en kijkt met grote ogen rond, houdt van boekjes met stevige kaft en stevig karton.

Namen die op deze boekjes voorkomen zijn onder meer die van J. Boeke, L. Baeten en Boekblok. Voor boxpeuters waren er in het verleden vooral Helen Oxenbury en Dick Bruna. Deze laatste werd al eens bekritiseerd omdat zijn prenten niet realistisch genoeg waren.

De figuren in de prentenboeken (zoals Kleine Jules eet) moeten kinderen aankijken. De voorlezers kennen het verhaal van buiten en lezen voor, terwijl het kind de prenten (met niet al te drukke hoofdkleuren) leest. Belangrijk is dat het boek afgeronde hoeken heeft, zodat het kind zich niet kan bezeren wanneer het zijn handen en tanden in het boek zet.

Peuters

De peuter (2 tot 3 jaar) leert zaken herkennen, wat later zal leiden tot taal. Met eenvoudige, herkenbare tekeningen en kleuren (Dick Bruna, Oxenbury, ...), met rijmpjes en versjes, met herkenbare situaties proberen eenvoudige boekjes hierop in te spelen (vb in Gode-Liva Uleners' en Gerda Dendooven's Kielekoelevoelen).

Voor de peuter van twee zijn er verhaaltjes over alledaagse gebeurtenissen, stapelverhaaltjes en zoekspelletjes. Voorbeelden zijn Dribbel van E. Hill en Dikkie Dik van J. Boeke.

Stapelverhaaltjes beginnen (en eindigen) met hetzelfde zinnetje (dat soms best lastig uit te spreken is) en geven daarop een variatie, zoals in Geert De Kockere's Houd de dief.

Voor de peuter van vier zijn de hoofdthema's van de emoties vaak 'avontuur' (en veilig thuiskomen), 'gevaar' (en geborgenheid kunnen vinden) en 'stout zijn' (en terug zoet worden).

De prenten van Tony Ross en Quetin Blake zijn uitdagend griezelig, maar ook hier kom je veilig huis. Een voorbeeld is Het huismens waarbij de rollen worden omgekeerd : in de hondenfamilie wil de allerkleinste een huismens, zeer tegen de zin van papa - en mamahond. Want een huismens is vies, ze leren maar niets en ze vreten je de oren van je kop.

Kleuters

In de leeftijdscategorie 3 tot 5 gebeurt er heel wat. De wereld en de verbeeldingskracht van de kleuter vergroot aanzienlijk. De belevingswereld is groter dan de leefwereld. De kleuter leest gedetailleerde prenten met een verhaal dat daar doorheen verweven is. De kleuter leert associëren en interpreteren. Zijn taal en woordenschat verrijken aanzienlijk. Woord - en klankspelletjes zijn een uitdaging. Ook het verwoorden van emoties als angst en verlies neemt een belangrijke plaats in.

Op deze leeftijd is het soort prentenboek sterk afhankelijk van het groeitempo van de kleuter, en dit kan niet opgedrongen worden. Voorlezen is belangrijk. Sprookjes zijn een mogelijkheid om het kind te laten loskomen van zichzelf en de fantasie te stimuleren. Een bepaalde categorie kleuterliteratuur richt zich ook speciaal op magisch denken, humor en griezelen.

Om voor te lezen vanaf vijf jaar is er bijvoorbeeld De wereld van Tatsiki van Moni Nilsson waar de kinderen wisselen tussen twee werelden, die van de Zweedse moeder en de octopussenvissende vader in Griekenland. Ook leuk is Het woordenboek of hoe Jasper de woorden vond van Marita De Sterck.

Eerste lezers

Tussen zes en zeven beginnen de meeste kinderen te lezen.

Voorwaarden om te starten met lezen zijn

  • inzicht hebben in structuren
  • klank - en schriftbeeld kunnen koppelen
  • concentratie kunnen opbrengen
  • taalvaardig zijn
  • ervaring hebben met taal (o.a. boeken ...)

De boekjes voor eerste lezers zijn aantrekkelijk, rijkgeïllustreerd, met een mooie bladspiegel, eenlettergrepige woorden en korte hoofdstukjes. Boekjes als Kaat Vrancken's Hannah, met rijmen, kunnen de overgangsfase van derde kleuterklas naar het eerste lagere klasje overbruggen.

In het tweede leerjaar mag er voor kinderen met leesmoeilijkheden wat minder op het blad om ze niet te ontmoedigen. Voorbeelden zijn Riet Wille's Lucas en Lora of ook David Grossman's Itamar en de zwarte toverhoed, waarbij een toverhoed uit de kast zeker en vast papa in allerlei gedaanten kan veranderen.

Verkenningsleeftijd

Van 8 tot 12 verkeert het kind in de zogenaamde Robinsonalter, waarbij het interesse krijgt voor de natuur, de omgeving, de mensen, en in de literatuur een realisme zoekt. Het is de ontdekkingsleeftijd, waarin boeken als Het verhaal van de witte lelie (navertelling van Lulu Wang's Wilde Zwanen) veel kunnen losmaken.

De leerfase breekt aan, er komt een verschil in de voorkeur en leesvaardigheid. Het kind krijgt interesse voor historische -, fantasie - en avonturenverhalen. Ook het escapistisch lezen (de triviaalliteratuur) komt erg in trek.

De breuk tussen tweede en derde graad van het lager onderwijs mag in deze niet onderschat worden. Vanaf tien jaar stort het kind zich op Weet-boeken en vraagt ouders het onderste uit de weet-je-dat-kan.

De Robinsonalter komt van Robinson Crusoë, het boek dat de filosoof Jean-Jacques Rousseau aan zijn Emile, in het gelijknamige pedagogisch-filosofisch werk, meegaf.

Voor rijpere lezers van om en bij 12 kunnen boeken van Bart Moeyaert (Blote handen, Voor altijd ... altijd ) aanspreken, maar te vroeg aanbieden kan het lezen ontmoedigen.

Voor het dertiende jaar bevinden kinderen zich in de voor-esthetische periode, waarbij ze nog geen literaire reflectie hebben. Ze kunnen mooie beelden opslaan, maar pas na hun dertiende zullen ze de zelf ontdekken en aanvoelen.

Andere titels in deze categorie (tot twaalf, maar minder voor probleemlezers) zijn : Een prijs voor de hanepootkampioen (Ann Fine), Juffrouw Tureluurs (Ann Fine), Het verkeerde been (Ann Pilling), Sterre en Joe (Martha Heesen) en De huid van de beer (Sylvia Van den Heede).

Jeugdliteratuur

Deze literatuur gaat van 12 tot 18 en blijft hier voorlopig onaangeroerd.

Auteurs

Voor een overzicht van belangrijke auteurs en werken, zie:

  • Nederlandstalige jeugdliteratuur
  • Anderstalige jeugdliteratuur
  • Engelstalige jeugdliteratuur

Zie ook

  • Kinderboekenweek

Externe Links

  • Informatie over oude jeugdboeken (http://www.xs4all.nl/~hebeco/jeugdboeken/index.html)
  • Meer informatie over oude jeugdboeken (http://boekenrijk.web-log.nl)

Categorie:Literatuur

de:Kinder- und Jugendliteratur en:Children's literature eo:Porinfana literaturo fi:Lastenkirjallisuus hu:Gyermek- és ifjúsági irodalom it:Letteratura per ragazzi ja:児童文学 pl:Literatura dla dzieci i młodzieży zh:儿童文学


Voor meer informatie over zwangere honden adviseren wij u de site:
opstalverzekeringen? te bezoeken.