Welkom op bizhat verzekeringen, rubriek kapitaalverzekering
Op deze site treft u diverse informatieblokken (nieuws) en links aan over kapitaalverzekering. Voor meer inhoudelijke informatie over kapitaalverzekeringen adviseren wij u de site
kapitaalverzekering nieuws (1)
U gaat binnenkort verhuizen. Op het oude huis rust een hypotheek met een gekoppelde kapitaalverzekering (box 1), waarvan u aan het einde van de looptijd verplicht bent de rest van de hypotheek mee af te lossen. Nu heeft u bij de verhuizing twee mogelijkheden: u kunt de verzekering laten doorlopen of stoppen.De verzekering laten doorlopen is meestal het voordeligst. De polis valt dan in box 3. Jaarlijks betaalt u (boven de vrijstelling) 1,2% rendementsbelasting over de waarde van de polis. Koopt u binnen drie jaar weer een nieuw huis dan kunt u de polis opnieuw koppelen aan uw huis (in box 1). U hoeft dan geen belasting meer te betalen in box 3.Aan het stoppen (afkopen) van de verzekering zijn relatief hoge kosten verbonden. Bovendien bent u verplicht de opbrengst van de verzekering in het nieuwe huis te investeren. Anders is de hypotheekrente over het deel dat u eigenlijk niet had hoeven lenen, niet aftrekbaar.De Belastingdienst verwacht namelijk dat u de opbrengst van de box 1 polis in het nieuwe huis investeert. Anders is de hypotheekrente over het deel dat u eigenlijk niet had hoeven lenen, niet aftrekbaar.
kapitaalverzekering nieuws (2)
Alimentatie en uw hypotheek
Premiespaarregeling
Bij de premiespaarregeling
wordt een bedrag van uw nettosalaris ingehouden en op een bankrekening gezet:
de premiespaarrekening. Uw werkgever heeft vervolgens de mogelijkheid om er
eenzelfde bedrag bij te zetten. Dit geld staat voor een periode van vier jaar
vast op de premiespaarrekening. Hierna wordt het op uw eigen bankrekening
overgemaakt.
Tussentijds zijn er echter
een aantal zeer aantrekkelijke mogelijkheden met dit geblokkeerde spaargeld.
Deze mogelijkheden zijn:
- aankoop van een eigen
woning (als hoofdverblijf)
- aankoop van (geblokkeerde) effecten
- betaling van lijfrentepremies
- betaling van premies voor bepaalde kapitaalverzekeringen
- betaling van vrijwillige pensioenpremies
- starten van een eigen bedrijf
- eigen verlof (sabbatical leave, studieverlof, zorgverlof)
- betalen van een eigen studie
- de aflossing van een hypotheekschuld op de eigen woning
kapitaalverzekering nieuws (3)
Een levensverzekering, waarbij het bij leven en/of overlijden verzekerde kapitaal niet in euro's, maar in andere eenheden (units) worden belegd.Verdere specificatie De unit-linked-verzekering kan in beginsel bij alle vormen van levensverzekering worden toegepast, maar vindt meestal alleen toepassing op levensverzekeringen met een gegarandeerde uitkering. Grootscheepse toepassing vindt plaats bij de universal-life-verzekering: Men spreekt dan van UL/UL-verzekering. De premies (na kostenaftrek en meestal met uitzondering van de premies voor het overlijdensrisico) worden belegd in eenheden van een door de verzekeraar aangeboden beleggingsfonds. Vaak kan de verzekeringnemer uit verschillende beleggingsfondsen kiezen. Het later switchen van beleggingsfonds is doorgaans niet kosteloos. De verzekeringnemer loopt (positief en negatief) het beleggingsrisico.Voor wie bestemd? Consumenten die beleggen combineren met het verzekeren van verschillende risico’s, zoals overlijden en/of arbeidsongeschiktheid. De unit-linked-verzekering kan meestal ook worden gebruikt als een kapitaalverzekering eigen woning .Premie Is afhankelijk van de gekozen vorm van levensverzekering. De premie kan zowel in euro's als in units zijn uitgedrukt. In het laatste geval zal de premie fluctueren met de koers van de units. Het meest gebruikelijk is in guldens; in combinatie met de universal-life-verzekering kan de verzekeringnemer altijd beslissen meer of minder premie te gaan betalen. Bijzonderheden De waarde van de unit wordt periodiek bekend gemaakt en o.a. in vakbladen gepubliceerd. Bij verhoging van het overlijdensrisico gelden gezondheidswaarborgen.