bizhat pensioen

Gratis offerte
Geen uitstel voor VUT ingreep
Vrijstellingen successierecht 2005
offerte pensioen
100.000 banen midden en kleinbedrijf op ...
Vrijstellingen schenkingsrecht
Geld voor studie
1 25 procent meer loon voor Unilever we ...
online afsluiten pensioen
Gemiddeld salaris pensioenregeling
Vraag naar piloten in Europa neemt ster ...
VUT
rente pensioen
wat kosten studerende kinderen
rijksdienst pensioenen
Topinkomens stegen bijna 6 procent
Oud topman Enron in staat van beschuldi ...
kapitaalverzekering vergelijking
lijfrente aftrek calculator
aow berekening
Meeste vrouwen niet optimistisch over p ...
Greenspan snelle aanpak begrotingstekor ...
Viervijfde jeugd is voor collectief vro ...
metaal pensioen
ombudsman pensioenen
niet duur pensioen
anw hiaat verzekering berekening
Pensioenen bedreigd door levenslooprege ...
Vrijwillig bijsparen pensioen
lijfrente
Terroristen van al Qaeda in Britse sted ...
vergelijk lijfrentes
prepensioen
 
 

Welkom op bizhat pensioen,
rubriek rijksdienst pensioenen

 
Gratis pensioenofferte en/of pensioenadvies

rijksdienst pensioenen nieuws: Overzicht van de wettelijke en reglementaire beschikkingen gepubliceerd tijdens het jaar 2004.9 maart 2004. - Koninklijk besluit betreffende de betaling per overschrijving van de uitkeringen betaald door de Rijksdienst voor pensioenen (B.S. van 17.03.2004).
Dit besluit bepaalt dat de personen aan wie de Rijksdienst voor Pensioenen een of meer uitkeringen betaalt, de uitbetaling van deze prestaties per overschrijving ontvangen. De overschrijving wordt gedaan op een persoonlijke zichtrekening geopend bij een financiële instelling, op voorwaarde dat deze met de Rijksdienst voor Pensioenen een overeenkomst afgesloten heeft. In afwijking van dit principe en op verzoek van de begunstigde ingediend per gewone brief, kan de betaling ook gebeuren door middel van postassignaties waarvan het bedrag persoonlijk aan de gerechtigde ten huize betaalbaar is. Dit besluit treedt in werking op de dag van de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad.15 maart 2004. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 29, § 4, van het koninklijk besluit nr 50 van 24 oktober 1967 betreffende het rust -en overlevingspensioen voor werknemers (B.S. van 19.03.2004).
Een herwaardering van 2% van het maandbedrag van het pensioen wordt toegekend aan de gerechtigden op een werknemerspensioen dat effectief voor de eerste maal inging na 31 december 1995 en voor 1 januari 1997. Dit besluit treedt in werking op 1 april 2004 en een koninklijk besluit van dezelfde datum voorziet dezelfde herwaardering voor de regeling der zelfstandigen. 17 maart 2004. Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 december 1967 tot vaststelling van het algemeen reglement betreffende het rust - en overlevingspensioen voor werknemers (B.S. van 23 03.2004).
Dit besluit verhoogt, vanaf 1 januari 2004, het grensbedrag van de toegelaten activiteit met 25% voor de gepensioneerden die de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebben.16 januari 2004. - Wet houdende instemming met het verdrag tussen het Koninkrijk België, het Koninkrijk Denemarken, de Bondsrepubliek Duitsland, de Helleense Republiek, het Koninkrijk Spanje, de Franse republiek, Ierland, de Italiaanse republiek, het Groothertogdom Luxemburg, het Koninkrijk der Nederlanden, de Republiek Oostenrijk, de Portugese Republiek, de Republiek Finland, het Koninkrijk Zweden, het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-ierland (lidstaten van de Europese Unie) en de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië, de Slowaakse Republiek betreffende de toetreding van de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië en de Slowaakse Republiek tot de Europese Unie, en met de Slotakte, gedaan te Athene op 16 april 2003 (B.S. van 15.04.2004).
Deze wet voorziet dat het Verdrag tussen de lidstaten van de Europese Unie en de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië, de Slowaakse Republiek in verband met de toetreding van deze Staten tot de Europese Unie, en de Slotakte, gedaan te Athene op 16 april 2003, volledig van kracht worden. Het verdrag treedt in werking op 1 mei 2004.
Voor meer informatie over rijksdienst pensioenen adviseren wij u de site: verwachte-gouden-handdruk.nl te bezoeken.

rijksdienst pensioenen nieuws

Hoe en wanneer kan je je pensioen aanvragen ?
De aanvraag gebeurt bij het gemeentebestuur van je hoofdverblijfplaats of bij de Rijksdienst voor Pensioenen. De aanvraag gebeurt best persoonlijk, maar kan ook gedaan worden door een gevolmachtigd persoon.
De aanvraag moet ten vroegste één jaar voor de gekozen datum van pensionering worden gedaan.

De normale leeftijd voor een rustpensioen voor mannen bedraagt 65 jaar en 63 jaar voor vrouwen. De werknemers die een loopbaan van minimum 34 jaren bewijzen (voor pensioenen die beginnen in 2004) en 35 jaar (voor pensioenen die beginnen in 2005) kunnen reeds ten vroegste de maand volgend op hun 60ste verjaardag met pensioen gaan. Dit recht op vervroegd pensioen geldt niet voor bruggepensioneerden.
Voor mijnwerkers, zeelieden, zeevissers en luchtvaartpersoneel gelden lagere pensioenleeftijden.
Bovendien kan het rustpensioen slechts worden toegekend indien men in België verblijft, ophoudt met werken (met uitzondering van toegelaten beroepsactiviteit) en afziet van werkloosheids-, ziekte- en invaliditeitsvergoedingen.

Voor het bekomen van de inkomensgarantie voor ouderen is de vereiste leeftijd voor mannen en vrouwen 63 jaar (vanaf 1/1/2003). Deze inkomensgarantie wordt enkel toegekend aan wie niet over voldoende bestaansmiddelen beschikt. In principe tellen alle bestaansmiddelen en pensioenen mee van de aanvrager en de personen met wie deze samenwoont. Er zijn echter verschillende vrijstellingen.

Een overlevingspensioen moet niet worden aangevraagd indien de overleden echtgeno(o)t(e) reeds een rustpensioen ontving of een pensioenaanvraag heeft ingediend. In dit geval dient best een uittreksel van de overlijdensakte naar de Rijksdienst voor Pensioenen gestuurd te worden binnen de twaalf maanden na het overlijden.

Wanneer wordt het recht op pensioen automatisch onderzocht?
Het recht op rustpensioen wordt ambtshalve of automatisch onderzocht voor alle werknemers en zelfstandigen die de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar voor mannen en 63 jaar voor vrouwen) bereiken en hun hoofdverblijfplaats in België hebben. De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) of het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) deelt alle betrokkenen, ongeveer één jaar voor de ingangsdatum van het pensioen, schriftelijk mee dat het recht op rustpensioen ambtshalve wordt onderzocht en dat ze bijgevolg geen pensioenaanvraag moeten indienen. Dit ambtshalve onderzoek is een uitbreiding van het ambtshalve onderzoek van het recht op rustpensioen voor personen die een vervangingsinkomen genieten. Personen die een werkloosheidsuitkering, een brugpensioen, een arbeidsongeschiktheids- of invaliditeitsuitkering genieten en de wettelijke pensioenleeftijd bereiken (65 jaar voor mannen en 63 jaar voor vrouwen) krijgen hun pensioen ook automatisch zonder dat ze een aanvraag moeten indienen.
Deze nieuwe regeling geldt niet voor statutaire of vastbenoemde ambtenaren.

De Rijksdienst voor Pensioenen moet over het pensioen beslissen binnen de vier maanden na de ontvangst van de aanvraag en binnen de acht maanden als de aanvraag meer dan negen maanden voor het begin van het pensioen is gedaan.

Welke documenten moet je meebrengen of welke inlichtingen moet je kunnen verstrekken?
De volgende documenten dien je mee te brengen of de volgende inlichtingen moeten kunnen verstrekt worden :
  • je identiteitskaart
  • de periode van je militaire dienstplicht (militair zakboekje)
  • een beknopt overzicht van je loopbaan, van die van je echtgeno(o)t(e) en eventueel vorige echtgeno(o)t(e) (aantal jaren als zelfstandige, werknemer, ambtenaar of politiek mandataris). Een attest van de werkgever of andere bewijzen zijn niet nodig.
  • gegevens van je tewerkstelling in het buitenland of die van je echtgeno(o)t(e) (landen en hoofdverblijfplaats tijdens de tewerkstelling)
  • Belgische of buitenlandse pensioenen die je of je echtgeno(o)t(e) worden uitgekeerd door een andere instelling dan de Rijksdienst voor Pensioenen.
Voor een pensioenaanvraag als zelfstandige dienen tevens de volgende specifieke inlichtingen te worden verschaft :
  • indien beroepsloopbaan in het buitenland (van de aanvrager en eventueel van wijlen de echtgeno(o)t(e))
  • land van tewerkstelling
  • periode
  • aard en plaats
  • benaming en adres van de verzekeringsinstelling en inschrijvingsnummer
  • indien Belgisch of buitenlands voordeel (pensioen, sociale uitkering, … van de aanvrager en echtgeno(o)t(e))
  • aanvangsdatum
  • naam en adres van de instelling
  • aard van het voordeel
  • dossiernummer
  • bedrag

Meer verzekeringnieuws: offerte studentenverzekering

pensioen nieuws:

Deelnemersjaar

Deelnemersjaar

Dienstjaar dat meetelt voor de opbouw van een pensioen.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar bizhat pensioen